Ana içeriğe atla

İnsanlık Sınavı: Kuddüs

İnsanlık Sınavı: Kuddüs

Sonbaharın gelmesiyle hanımeli çiçeklerinin yaprakları dökülmüş, renkleri solmuştu. Gece poyrazdan esen rüzgârın uğultusu uykuları kaçırıyordu. Ters esen rüzgârdan sobalı evler etkilenmiş zehirlenmemek için erkenden söndürmüşlerdi. Koca bir yaz geçmişti üniversite biteli. Mutlu günler çabuk geçer, kış erken bastırır bir türlü bitmek bilmezdi...

Sabah kalkar kalkmaz ilk işi bildirimlerini kontrol etmek olurdu. O gün de uyanınca hemen eline telefonu aldı ve mesajları okumaya başladı. Anlam veremediği, bir araya getiremediği cümleleri kaç kere okudu kendisi de bilmiyordu.

“Tûba... Bütün ailesi... Trafik kazası... Cenazesi... Yarın...”

Okudu, tekrar okudu inanamayıp arkadaşını aradı. Maalesef acı haber doğruydu. Tuba üniversiteden yeni mezun olmuştu. Bayramda ailesi ile memleketten dönerken trafik kazası geçirmişlerdi. Kendisiyle beraber erkek kardeşi, annesi, babası da vefat etmişti. Ölümü başkalarından duyardı da çok yakınında ve kendi yaşıtı olması şok etkisi bırakmıştı. Artık eskisi gibi süremezdi hayat, her gün ayrı bir acıyı düşünüp üzülüyordu. Kimi zaman Tûba’nın evlilik hayalleri kurup hayaline ulaşamadan kefen giymesini, kimi zaman üniversiteye yeni başlamış kardeşini düşünürdü. Hukuk fakültesine yeni başlamıştı, geleceğe dair ne hayalleri vardı kim bilir...

Kazadan sadece 10 yaşındaki küçük kardeşi kurtulmuştu. Küçük Zeynep’in hem öksüz hem yetim kalması düşündükçe onu üzüyordu. Güzel Zeynep, bir gün önce ailesiyle beraberken bir gün sonra teyzesinin yanında bambaşka bir hayata uyanmıştı... Ablası yanında olsa ona hem annelik hem babalık yapardı…

Her tebessümü biraz hüzünlüydü artık. Tûba’nın hayattayken verdiği doğru tepkileri düşünür aynısını yapmaya çalışırdı. Kalbinin güzelliği yüzüne yansımış, içi dışından daha güzel arkadaşının defteri güzellikler doluydu. 7 Ekim’de gerçekleşmişti kaza ve bu tarihi hiç unutmadı. Onun için milattı bu tarih. Her yıl 7 Ekim’de arkadaşlarıyla toplanır, Tuba ve ailesini anar onları için dua ederlerdi. Yıllar geçse de ara sıra rüyasında Tuba’yı görürdü.

Yine bir 7 Ekim sabahı yüreğinde bu sızıyla eline telefonu aldı. Haberlerde Kuddüs’ün yine görülmemiş bir zulmü yaşadığını okudu. Savaşta bile korunması gereken çocuklar, kadınlar, yaşlılar üzerlerine bombalar yağdırılarak öldürülüyordu. Sıkıntılı olan yüreği biraz daha dağlanmıştı, bu acı çok daha büyüktü.

Güzel yavrulara birçok ölüm seçeneği sunuyordu zalim ama yaşam hakkı sunmuyordu. Dünyanın gözü önünde savaş suçu işleniyor. Çocuklar ya bombalardan ya keskin nişancıların kurşunuyla ya açlıktan ya da susuzluktan ölüyordu. Elektrik verilmediği için kuvözde ölüme terk edilen bebeklerin videosu düştü ekranına. Anestezisiz bacağı kesilmek zorunda kalan yavrunun kalbi durdu diyordu bir mesajda. Yüreği daraldıkça daralmıştı hem izliyor hem de gözyaşlarına hâkim olamıyordu.

Kaç Tûba cennetine kavuşmuştu? Üniversite okuyan kaç gencin hayalleri okuduğu okul ve şehirle birlikte yerle bir olmuştu. Sıcak yuvasına, annesinin kokusuna hasret yavruları kim ısıtacaktı? Bir zamanlar kalbini daraltan acı, onlarınkinin yanında çok küçük kalmıştı. Yüreği bu kadar büyük bir acıyı taşıyamıyor, göz yaşları taşıyordu.

“İnsan, insanı acısından tanır” demiş şair... 

Sahi onların acısını anlayabilmek, tanımlayabilmek mümkün müydü? Bir anda hem yetim hem kardeşlerine anne olan kaç çocuk vardı Kuddüs’de? Telefonun ekranından izleyerek dört çocuğunu bombalanan evinin enkazında sadece bir çekiçle tek başına arayan babanın acısını anlayabilir miydik? Ya da torununu son bir kez koklayıp toprağa veren dedeyi... Evladına gofret almak için dışarı çıkan ve döndüğünde tüm ailesiyle birlikte bombaların yıktığı evin enkazından yavrusunu çıkaran babayı? Elektrik, su, ev, yiyecek, yakıt olmadan hayatta kalmaya çalışan 2 milyonu anlayabilir miydik? 

Gazze

Kuddüs’de garip bir şey oluyor.

Kuddüs’de tüm insanları hayrete düşüren garip bir şey oluyordu. Açlık, susuzluk, yoğun saldırılar sonucunda yıkım olsa da olmayan bir şeyler de vardı. Hırsızlık, cinayet, yağma, gasp dünya ülkelerinde duymaya alışık olduğumuz suçlar orada yaşanmıyordu. Tüm bu acılara rağmen Kuddüs halkı dünyanın en dirayetli tutumunu sergiliyordu. Binde birini yaşasak aklımıza kaybettirecek acıları yaşamalarına rağmen hala tebessüm edebilmelerinin sırrı nedir?

Bütün dünya aynı soruyu soruyordu. Kuddüs halkı aç kalıyor, evladını toprağa veriyor, ülkesinden sürülüyor ama yine de isyan etmiyordu. Zalime karşı onları dimdik ayakta tutan bir şey vardı. Günümüz insanında görmeye alışkın olmadığımız bir şeydi bu. İnsanlar soruyu soruyor ve herkes aynı noktaya varıyordu. Kuddüs halkının inandığı şey onları ayakta tutuyordu. Çünkü “inanan inanmayandan üstün”dü bunun canlı tezahürünü tüm dünya izliyordu.

Dünya gerçeği çocukların sessizliğinden, çocukların bakışlarından, çocukların sesinden dinliyor, görüyor ve hissediyordu. Küçücük çocuklar, çoğu da konuşmadan bütün dünyaya gerçeği ustalıkla anlatıyorlardı. O halk, nasıl bir halktı ki yüzlerindeki tebessüm ve dillerindeki şükürle insanlığı gerçeğe yönlendiriyordu. Öylesine yaşıyorlardı ki anlatmaya gerek kalmıyordu. Gerçek bir iletişim ustası da böyle olmalı değil miydi zaten?

Gazze

Bir genç tutuklanmış tebessüm ediyor, dünyanın diğer ucundaki gençlerde davranış değişikliği oluşturuyordu. Şehit torununun gözlerinden öpen dede yıllardır oluşturulmaya çalışılan imajı yerle bir ediyordu. Yalan gerçeğin önünde tuzun suda eridiği gibi eriyordu. Kuddüs halkı yaşarken de ölürken de kazanıyordu.

Kuddüs yangın yerine dönmüşken bazı yürekler Kuddüs ile yanıyor bazı yürekler için 7 Ekim ve sonrası arasında fark bulunmuyordu. Peki ben hangi gruptayım diye sordu kendine, yangın düştü mü benim de yüreğime? Yangın düştüyse yüreğine, yapması gereken bir şeyler var demekti. İçtiği kahveden, giydiği marka kıyafetten, kullandığı parfümden, deterjandan ve birçok şeyden vazgeçmesi gerekecekti. Dünyanın çoğunluğu zulmü desteklese ya da sessiz kalsa da o kalmayacaktı. Tüm mazlumlar için dua edecek ve bu zulmü duyurmak için elinden geleni yapacaktı. Azlardan olacaktı tıpkı İbrahim’in karıncası gibi. O azlar nasıl bir tepki veriyordu ki az kalmışlardı, terk edilmiş ve çoklar tarafından kınanmışlardı… Vicdanları ile imkanları arasına sıkışmamış, az olmaktan korkmamışlardı.

Mademki nice azlar çoklara üstün geliyordu, o zaman mazlum da onun yanında olanlar da üstün olacaktı. 

 ***

İnsanoğlu var olduğundan bu yana amacı hiç değişmemiştir. Mutlu başarılı olmak ve iyi ilişkiler kurmak. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi de insanın amacını amaç edinmiştir. "Kim Kimdir""İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" programlarında sunduğu stratejilerle insanların dününden daha başarılı, daha mutlu ve daha marifetli olmalarına destek olur. 

"Her ilim sahibinin üstünde daha iyi bilen biri vardır."

***


Yorumlar

Adsız dedi ki…
Bu kadar yaşanan acının karşında tebessümlü olabilmek. Sabredebilmek her kişinin yapabilecegi birsey değil. Rahatta sıcak evinde oturken, dahada başına hic bir şey gelmemişken neleri feda edebiliyoruz bir sormamız lazim kendimize.
Emeğinize sağlık.
Adsız dedi ki…
Hiç alışık olmadığımız şartlar ve alışık olmadığımız tepkiler veriliyor buna... Normallerimizi tekrar gözden geçirip gerçeğe uyum sağlamak lazım
Işıl dedi ki…
ALLAH razı olsun... kaleminize, kalbinize sağlık...
Ayşe dedi ki…
İnanan, yüreğini gerçeğe açan, doğruları görmekten çekinmeyen azınlık, kendini sadece şahsi istekleri gerçekleştirmeye odaklamış, gözünün önündekini göremeyen kalabalık yığınından güçlüdür. Teşekkürler
Adsız dedi ki…
"İbrahim ve Karınca" ALLAH bu öyküyü anlatmışsa bize çıkarmamız gereken şey özet olarak netlik ve tarafını belirlemek. "Ben ne yapabilirim ki" sorusunun cevabı. Bu güzel paylaşım için kocaman teşekkürler, emeğinize sağlık.
Adsız dedi ki…
İnsan imrenmiyor değil onlara
Rabbim bize de pay ver bize merhamet et🤲 Ftm Dlkn
Sevra dedi ki…
"İnanan inanmayandan üstün." İnanmak hayatına geçirebildiğinde insanı öyle bir mertebeye yükseltiyor ki dışarda bombalar yağsa kalbinde huzur olabiliyor. O zaman küçük dertlerimiz için önce inanmak sonra da bunu gerçeğe dönüştürebilmeyi öğrenmeliyiz.. Rabbim doğru yerde olmayı nasip etsin.. Elinize sağlık
Hatice dedi ki…
Herşey inanmakla başlar. İnanırsan kazanmışsın demektir.Yaptığımız küçücük bir şey ama aslında çok büyük bir şey.Karıncanın da dediği gibi benim taşıdığım bu su bu yangını söndürmez ama benim içimdeki yangını söndürür. Ağzınıza sağlık💐
Hayel dedi ki…
RAB'bim bizi o pek azlar dan eylesin, ateşe su taşıyan o uçan karınca gibi
Teşekkürler emeğinize sağlık

szyozturk dedi ki…
MAŞALLAH, okuyan herkeste farkındalık oluşması dileğim ve Kutlu Kudüs halkına dualarımla kaleminize sağlık🤍
Adsız dedi ki…
7 Ekim sonrası yüreği yananlardan mısın? Yoksa sızısı eksik bir yüreğe mi sahipsin? Önemli bir dönüm noktası...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeter Ki Pes Etme

Yeter Ki Pes Etme Masmavi gözlerinin kenarları ağlamaktan kırmızıya döndü. Küçük kız güle oynaya indiği merdivenleri dizleri yara içinde yukarı çıktı. Annesi o halini görünce şok oldu. “Noldu Yaren sana?” diyebildi sadece.  “Bisikletten düştüm annecim. Canım çok acıyor.” der demez kapının önünde yığılıverdi.  Annesi telaşla ambulansı aradı. Ambulans geldiğinde Yaren çoktan kendine gelmişti. Sağlık memuru ona sorular sorup muayene etti. Ambulansın sedyesine yattığında ürkek bir kedi gibi etrafı izliyordu. Daha önce hiç bulunmadığı bir yerde tedirgindi. Sağlık memuru ona gülümseyerek konuşuyor ve yapacağı her adımda bilgi veriyordu. Böylece biraz olsun rahatladı.  Yol boyu ilerlerken iki damla yaş o masmavi gözlerden süzülüverdi. Ağlarken kendi kendine söylendi. Yaren: “Of yaa, bir daha binmicem!” Sağlık memuru: “Neye binmiceksin?” Yaren: “Bisiklete bir daha binmicem.” Sağlık memuru: “Neden binmeyesin ki, herkes bisikletten düşebilir. Biliyor musun şu yaşımda düştüm ben...

Hazır ol 2025! Sana yeni siparişler geliyor!

Hazır ol 2025! Sana yeni siparişler geliyor! Bir yılı daha uğurlamanın arifesindeyiz... Bazen insan beş dakikaya sabredemezken 365 gün 6 saatin yeniden geride kalması inanılmaz, değil mi? Daha dün elimizde makasla tutkal vardı ve sevdiklerimize yeni yıl kartı tasarlıyorduk. Makyaj pamuğundan kar yapıp yapıştırıyorduk. Karttan çok yüzümüze gözümüze bulaşan simler yıkamakla çıkmaz ve günlerce pırıl pırıl gezerdik. Bazı kartları postaneden yakınlarımıza gönderirdik. Bunun için kuyruk bekler, heyecan duyardık. Kartı teslim alan tanıdıklar, o acemi tasarımlarımıza hayran kalmış gibi yapardı. Sıra arkadaşımız, kartımızla dalga geçmiş bile olabilirdi ama biz övgülere inanmak isterdik. ‘HOŞ GELDİN Bin dokuz yüz… iki bin bilmem kaç...’’ Bunun gibi her yıl birçok senenin rakamları o kartları süslerdi. Yetişkin olunca kart tasarımları son bulur ama bu dönemlerde yaşanan bazı hisler hala ortaktır. Çoğu insan muhabirlerin uzattığı mikrofonlara benzer beyanlarda bulunur. Geçen yıla biraz sitem, gel...

Sporla Yeniden

Sporla Yeniden Ayşe bir süredir yataktan hiç bu kadar dinç kalkmamıştı. Bir hafta önce başladığı spor ne de iyi gelmişti. Gözlerini açınca içine, derin bir nefes çekip, bir kez daha şükür etti. Oysa spora başladığı ilk günler ne çok kas ağrısı çekmişti. İlk günler, çok sancılı geçmişti. Bacakları, kolları uzun süredir spor yapmadığı için, yaptığı ilk sporla hamlamıştı. Bu yüzden yürümekte bile zorlanıyordu. Ama önemli değildi, biliyordu ki sonu güzel olacaktı.  "İyi olan şeylerin başında bir miktar acı ve zorlanma olurdu." Sabredince sonunun güzel olacağının bilincindeydi. Hem istediği fiziksel görünüme kavuşacak hem de burada başlattığı hareket ile hayatına bereket katacaktı. Bu yüzden hem sabırlı ydı hem ümitli . Kimi zaman sabahın erken saatlerinde kalkıp esneme ve hareketler ile gününü bereketlendirdi. Kimi zaman gün içinde yaptığı yürüyüşler ve yüzmeyi de buna ekledi. Erken kalkıp, sporunu yapıyor, ılık bir duştan sonra daha önce hiç olmadığı kadar dinç hissediyordu kend...