"Bu sefer spora başlayacağım, hem de haftada 5 gün gideceğim!" cümlesiyle yine baş başaydı Müge. Kaçıncı "bu sefer" deyişiydi hatırlamıyordu bile... Ona bu kararı aldıran şey, her seferinde nefes nefese bırakan merdivenlerdi. "Sadece iki kat merdiven çıktım, yaşımın iki katı insanlar kadar yoruldum." diye söylene söylene girdi evine. Her zaman olduğu gibi, nefesi normale dönünce spora başlamayı erteleyecekti.
"Evden çalışmak beni hareketsiz yaptı." diye işini bahane etse de hareket edecek çok fırsatı olduğunu biliyordu. İş arkadaşı Büşra da evden çalışıyordu ama gayet formdaydı. Ne yaptığını sorduğunda ise sabahları 3 dakika esneme hareketleri ve akşamları 15 dakika yürüyüş cevabını almıştı.
"Ben neden formda olamıyorum? Biraz hareket etsem hemen tıkanıyorum. Böyle devam edersem sağlığımdan da olacağım!" diyerek elindeki poşetleri yere bıraktı.
Gözü buzdolabının üzerindeki yapılacak listesine ilişti. Uzunca bir listeydi ve haftalardır bekliyordu. Erteleye erteleye hiçbirini yapamaz olmuştu. Listeyi gördükçe morali bozuluyor, kendisini başarısız ve yetersiz hissediyordu.
- Her gün 10 bin adım at.
- Yaza kadar 10 kg zayıfla.
- Şekerli bir şey yeme.
- Karbonhidratı kes.
- Her ay 4 kitap oku.
- Sadeleşme programını tamamla…
Yapılacaklar listesindeki maddelerin her biri birbirinden faydalıydı. Zayıfladığını ve daha sağlıklı olduğunu hayal ederek yazmıştı, özenle… Sonuçları çok istiyor fakat ulaşmak için yeterince emek sarf etmiyordu. Daha da önemlisi hepsini birden yapmak istemesi gözünde büyüyor, ihtiyacı olan motivasyonu kendinde bulamıyordu.
Oysa insan bir anda tüm alışkanlıklarını değiştiremez, her isteğine bir anda ulaşamaz.
Ulaştıkça bir yenisini eklemesi hem motivasyon sağlaması hem de kendinde o gücü hissetmesi için önemlidir.
Önce sadece şekeri kesip, biraz hareket etmeye başlamak, yaptığını gördükçe devamını getirmek, daha fazlasını yapılabilir, hedeflerini ulaşılabilir kılacaktı.
Önemli olan küçük bir adımı küçümsememek, basite alıp “Bundan ne olur ki?” dememektir.
En uzak mesafelere küçük bir adımla başlayarak ulaşılır.
İnsan yaptı mı büyük yapmak ister oysa hareket etmesindeki en büyük engel büyük şeyler yapma isteğidir.
***
İnsanoğlu var olduğundan bu yana amacı hiç değişmemiştir. Mutlu başarılı olmak ve iyi ilişkiler kurmak.
Deneyimsel Tasarım Öğretisi de insanın amacını amaç edinmiştir. "Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" programlarında sunduğu stratejilerle insanların dününden daha başarılı, daha mutlu ve daha marifetli olmalarına destek olur.
***
Yorumlar
Hep bu büyük şeyler yapma isteği yüzden değil mi insanı yoran.
Yorum Gönder